TERMINAL B/ KIRKENES

2017. Terminal B is the new Barents hub for genre and border crossing art projects. A place where both establishing and experienced artists can share their interests in the High North with art connoisseurs, an engaged local public as well as visitors and tourists to the Arctic. It is a point of departure for exploration of the Barents borderland in transition – and for discovery of alternative solutions to existing conventions. It is a gateway into and out from the Barents region – showcasing exceptional home-grown productions.

The Terminal is about uncovering layers, displaying its naked structural concrete and infrastructure. By adding custom-made furniture in cardboard and birch the space becomes personal.


BARN+BIRDOBSERVATORY+SANDMARTIN HOTEL/ ØSTHASSELSTRAND

2017. The farm-related multi use building facing the north sea is based on an old norse type of housing dating 2000 years back; The longhouse. Traditional such houses contained one part for the farmers and the other part for the animals. The house shared temperature, materials and was better suited for the harsh nordic winters and the strong winds. With a panoramic view the wooden building is locally adjusted on an agricultural field, among cultural traces dating thousands of years back. Sandswallows nest in their own hotell at the  northeastern wall in tubes made of steel, also functioning as a sundial. The observatory for seabirds, the two studioappartments for rent and the barn is all designed with an interior of pine with a detailing of galvanized steel. 


SAUNA/ FARSUND

2015. Sauna adjacent to the old bath house in Farsund. A layered construction in untreated wood, burnt wood and textile, detailing in copper.  Containing showers, sauna room and a salt water cold pit. The sauna is a result of a workshop together with architect students: Elin Maria Samdal, Beatriz Garcia Bescansa, Kristine Glenna Kragset, Halvor André Saga and Pedro Henriques.


ART MUSEUM FOR KIDS/ SKMU KRISTIANSAND

2014. The Children´s Art Museum is a section of SKMU dedicated to children and their way of perceiving and experiencing art. In a unique interior world they can explore their own spaces and meet art in a different way than in a traditional museum. Kids can play and examine both individually and collectively instead of just seeing and analyzing. Parallels can be drawn to the antique Cabinets of Curiosities from the Renaissance period.

/// NRK
/// Kristiansands avis
/// Kunstløftet
/// Periskop
/// Architecture Norway

Arkitektur N/ The Norwegian Review of Architecture No. 01, 2015


INTERNATIONAL COMPETITION: EUROPAN 10/ VARDØ

2009. International competition with the aim to reorganize Vardø.

Vardø is requesting innovative tactics that may generate fresh vitality inside the city proper, while simultaneously rejuvenating the harbour areas. The embrace of land and ocean, as well as the many abandoned buildings in the city, are ephasised as potential resources in this endeavour. They also mention the desire for creating new social venues in the city.

In our opinion, a successful strategy must accord with the unique properties of the location in question. This project is based on a personal encounter and dialogue with the people and natural resources and phenomena of this territory. The great tidal fluctuations, the gusting winds and the contrast between the light and dark seasons of the year, are natural qualities defining Vardö, while birdlife and fish are for us the most essential natural resources. In our analysis, these will be considered the most basic factors structuring Vardö as a place, as well as the conditions sustaining human inhabitation.


Workshop: The art of change/ HAUGE

2007. Workshop with students of architecture and anthropology. The aim was to excavate an old bunker from WW2 and secure it for the public. A yellow fluorescent line both secure the area and leads you into the dark structure. Some of the empty space inside the bunker was filled with wood, a strategy for storing carbon dioxide to compensate for the methane emissions from the grassing cows.

On the Lista peninsula there are approximately 4-500 bunkers and other concrete structures left behind after the German occupation during the Second World War, an extraordinarily high concentration of remains of the Atlantic Wall - a continuous line of fortifications stretching along the European coast from Spain to the north of Norway. In addition to their role in the history of the war, these bunkers are expressive of a particular architecture, temporary structures that have so far lasted 60 years and by now are regarded as part of the agricultural landscape. Around Lista many of the bunkers are in use as tool sheds, stables, vegetable storages, playhouses or incorporated into new buildt structures. The Bunkerology Project (2005-2008) was an attempt to see the bunkers in a longer time frame, as a future resource for new functions and a new architecture.

Byggekunst/ The Norwegian Review of Architecture No. 08, 2006

Workshop: Basecamp Nesheim/ LISTA

2005. A workshop with architecture students which focuses on a new use of a bunker from WW2. A black wooden box frames the view and complements the heavy bunker. The structure gives a different view of the bunker and the landscape it is situated in. It also offers hikers a shaded spot from the strong winds. The bunker was formerly used as a storage facility for sand.

On the Lista peninsula there are approximately 4-500 bunkers and other concrete structures left behind after the German occupation during the Second World War, an extraordinarily high concentration of remains of the Atlantic Wall - a continuous line of fortifications stretching along the European coast from Spain to the north of Norway. In addition to their role in the history of the war, these bunkers are expressive of a particular architecture, temporary structures that have so far lasted 60 years and by now are regarded as part of the agricultural landscape. Around Lista many of the bunkers are in use as tool sheds, stables, vegetable storages, playhouses or incorporated into new buildt structures. The Bunkerology Project (2005-2008) was an attempt to see the bunkers in a longer time frame, as a future resource for new functions and a new architecture.

Removed in 2016.

Byggekunst/ The Norwegian Review of Architecture No. 08, 2006


INTERNATIONAL COMPETITION: MUSEUM OF GEOLOGHY AND MINING/ JØSSINGFJORD

2011. International competition with the aim to build a museum that presents the local history of geology and mining. Team: Eyvind Øgar, Jan Gunnar Skjeldsøy and Alf Waage.


Workshop: town centre/ HOKKSUND

2010. Workshop together with the municipality and local youth in Hokksund. The workshop resulted in a series of strategies for involving youth in planning processes. Read the report in Norwegian here.


STEAM TENT/ flekkefjord

2010. A construction of pinewood and white rainproof fabric. Based on the steam tent of the native americans a wooden structure with joints, inspired by traditional japanese handcrafts, was constructed in a backyard in the centre of Flekkefjord. The project was part of  Trebiennalen in 2010.


Renovation of A harboUr area/ Borshavn

2011. An old harbour area was transformed into several new meeting places for local inhabitants, caravan- and fishing tourists. Large steel plates shield against the strong northwestern wind and divide the open space into smaller zones. Two steel poles define a portal of light where the boats return from the sea.


renovation of sports hall/ sogndal

2012. Renovation of a sports hall. By opening up the facade with large windows and by painting the roof and main beams black, we accentuated the play of light and darkness.


ADDITION TO HØVÅG SCHOOL/ LILLESAND

2012. Addition of six classrooms to Høvik school. The main idea was to bring daylight into a dark hallway.